Casa Poporului, a nimanui

Palatul Parlamentului (Casa Poporului),  una din cele mai mari cladiri din lume si un puternic simbol al erei comuniste, nu are niciun proprietar de drept.

Construita intre 1984 si 1997, cladirea are 1.100 de camere si 12 etaje, cu inca 4 niveluri aditionale subterane si o suprafata de 340.000 de metri patrati. In timpul comunismului, intretinerea si costurile de constructie nu erau o problema, insa dupa prabusirea regimului lui Ceausescu, cladirea a devenit o povara.

In prezent, nu exista suficiente fonduri din bugetul Statului pentru a intretine colosala constructie. Intretinerea si incalzirea Casei Poporului, care a costat 3 miliarde de dolari, se ridica la costuri mult prea mari pentru primaria Capitalei. Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, a facut mai multe apeluri pentru atragerea de fonduri europene care sa sustina financiar orasul si sa impiedice lasarea in paragina a unor aripi sau cladiri intregi din mostenirea comunista.

Una din principalele probleme cu care se confrunta in atragerea de fonduri europene este statutul Casei Poporului, care nu figureaza nicaieri in registrele Statului, nefiind detinut de acesta in mod oficial. Casa Poporului nu are un proprietar oficial, fiind o cladire a nimanui, ceea ce face imposibila apelarea la fondurile europene.

Pentru constructia Casei Poporului, unul dintre cele mai vechi cartiere ale Capitalei, Uranus, a fost demolat, precum si numeroase cladiri din cartierul istoric al Bucurestiului, 19 biserici ortodoxe, 6 sinagogi evreiesti si 3 biserici protestante. In total, peste 30.000 de oameni au fost mutati din fostele locuinte, care au fost demolate pentru a face loc megastructurii.

 

Sursa: zf.ro

Contul meu Anunt nou