BNR: Cresterea costurilor pentru un credit imobiliar, risc sistemic ridicat pentru banci

Raportul se refera la perioada martie - iunie 2018, acoperind tendintele pentru T2 al acestui an. Domeniul imobiliar aduce un aport important la aceste riscuri sistemice pentru piata financiar-bancara. Acestea sunt principalele riscuri identificate de specialisti, cu legatura directa cu piata de Real Estate:

1. Presiuni asupra capacitatii de onorare a unui credit imobiliar de catre debitorii vulnerabili

Cresterea ROBOR, cumulata cu finantarea facila care se poate obtine in aceasta perioada pune in dificultate capacitatea unor debitori vulnerabili de a isi achita datoriile. O valoare mai mare a ROBOR are impact asupra costurilor de finantare, o mare parte din cei care acceseaza un credit imobiliar si de consum avand in prezent rate variabile. Asta inseamna ca persoanele care s-au incadrat la limita intr-un grad de indatorare acceptabil pot avea probleme serioase in suportarea ratelor lunare.

2. Legislatia incerta poate avea impact semnificativ asupra stabilitatii bancare

Proiecte de lege precum limitarea dobanzii maxime la acordarea unui credit imobiliar si de consum, dincolo de legile concurentei libere dintre produsele bancare, au generat multa anxietate in randul bancilor, care au franat creditarea pana la clarificarea situatiei. Nici una dintre legile propuse la inceputul anului nu a fost inca aprobata, insa acest fapt nu face altceva decat sa extinda perioada de asteptare conservatoare. BNR recomanda concentrarea pe masuri reale de protejare a debitorilor, prin incurajarea unei creditari sustenabile pe termen lung.

3. Riscul asociat evolutiei preturilor din piata imobiliara, mai mari fata de trimestrele precedente

Cresterea destul de accelerata a preturilor pentru proprietatile imobiliare a fost ponderata in lunile de vara, insa expunerea institutiilor de credit este in continuare semnificativa, sumele cerute de catre clienti pentru achizitie fiind in crestere - nu intotdeauna corelate si cu o crestere a veniturilor.

4. Risc moderat - cresterea accelerata a creditarii populatiei

Fata de trimestrele precedente, acest risc este in scadere, numarul de persoane care au accesat un credit imobiliar in perioada martie-iunie nefiind mai mare. Cu toate acestea, intensificarea creditarii fata de anii trecuti ramane o vulnerabilitate, mai ales ca o mare parte dintre cereri vin din partea persoanelor vulnerabile, care se incadreaza la limita in conditiile de finantare.

Iata care sunt toate riscurile pentru domeniul financiar - bancar, identificate de BNR in cel mai recent raport

Pentru cele mai noi stiri din domeniul imobiliar, accesati zilnic sectiunea Stiri de pe portalul Titirez.ro - cheia anunturilor imobiliare

Contul meu Anunt nou