Bancile pentru Locuinte au fost blocate in ultimii 2 ani, in lipsa unei legislatii aferente.
Acum, bancile asteapta publicarea normelor de aplicare a legii, urmand sa reporneasca sistemele de economisire in vederea investitiilor imobiliare.
Cunoscut in intreaga Europa drept BAUSPAR, acest sistem de economisire-creditare a stat la baza lucrarilor masive de reconstructie de dupa al Doilea Razboi Mondial. In contextul in care resursele disponibile pentru populatie erau insuficiente si creditele extrem de greu de obtinut, s-a dezvoltat un sistem prin care statul sa incurajeze dezvoltarea.
Concret, BAUSPAR functioneaza in felul urmator: o persoana fizica deschide un fond special de economisire la o banca, in care depune lunar o suma fixa timp de o anumita perioada. Statul ofera prime anuale fixe care depasesc cu mult dobanda pe care un simplu depozit o aduce, prime care se varsa in fondul de economisire deschis. Dupa ce se economiseste suma stabilita initial, detinatorul contului poate retrage banii pentru a-i folosi exclusiv pentru lucrari de renovare sau imbunatatire a locuintei, sau poate opta sa primeasca un credit suplimentar de la banca (pentru achizitia unei proprietati).
In Romania, un astfel de sistem este important, fiind o solutie buna pentru proprietarii care doresc sa isi renoveze locuinta, insa nu au venituri suficiente pentru a accesa un credit. Conform Eurostat, Romania are cel mai invechit fond locativ din Uniunea Europeana, peste 85% dintre romani avand o problema cu locuinta. Avem de-a face cu situatia paradoxala in care peste 90% dintre romani locuiesc in proprietatea personala, pe care nu o pot, insa, intretine.
Un sistem de creditare bazat pe economisirea anterioara si pe suport din partea statului prin prime anuale este, cu siguranta, mult mai sanatos pentru persoanele cu venituri medii sau sub-medii si incurajeaza un comportament financiar responsabil.