Aspern sau Noua Viena, oras care va fi locuit de peste 25.000 de locuitori si va absorbi investitii de peste 5 MLD. euro

Suntem martorii unui nou ciclu de dezvoltare, in care se pune tot mai mult accentul pe tehnologiile care ne vor schimba viata in bine, care ne vor eficientiza timpul si ne vor face mai responsabili in fata provocarilor globale.

Aspern, orasul inteligent cu o infrastructura dezvoltata de Siemens, care, pana la finalul anului 2030, va absorbi investitii de 5 miliarde de euro intr-unul dintre cele mai ambitioase proiecte de inovatie din Europa si din lume si care propune o alternativa pentru un trai sanatos.

Considerat in dese randuri drept un “satelit” al Vienei, Aspern ar putea deveni primul oras european inteligent care sa inglobeze cele mai moderne tehnologii din domeniul constructiilor, un proiect care se intinde pe o suprafata de 2,4 milioane de metri patrati, are o suprafata construibila de 2,2 milioane de metri patrati si este conectata la cele mai moderne solutii de tehnologie din lume.

Aspern este in momentul de fata locuit de aproximativ 6.000 de persoane, insa planurile autoritatilor din Austria vizeaza o dezvoltare a unui oras pentru peste 25.000 de locuitori, care vor beneficia atat de proiecte rezidentiale, dar si de o importanta zona de birouri, centre comerciale, centre de productie, practic o regiune care ar putea functiona independent de imprejurimi si sa fie sustinuta in totalitate de tot ceea ce se produce in interiorul sau.

Pana la finalul acestui an, nu mai putin de 2.600 de apartamente sau unitati locative vor fi deschise, in care se estimeaza ca vor locui aproximativ 6.000 de persoane.

Desi se afla la o distanta de circa 15 km fata de Viena, Aspern este conectat inca din anul 2013 la linia de metrou a capitalei Austriei, iar pana la finalul acestui an, inca o statie de metrou va fi data in functiune, ceea ce va facilita accesul locuitorilor din zona rezidentiala a orasului la transportul in comun. Distanta de 17 kilometri pe care este dispusa linia de metrou dintre Aspern Seestadt si Karlsplatz (centrul Vienei) este parcursa in aproximativ 30 de minute.

Un laborator de R&D in eficienta energetica de 40 mil. euro pana in 2018

O componenta importanta a dezvoltarii continue a orasului Aspern la stadiul de oras inteligent este datorata si investitiilor uriase in cercetare si dezvoltare, iar infiintarea in anul 2013 a Aspern Smart City Research GmbH & Co KG (ASCR), in parteneriat cu gigantul Siemens si cu autoritatile din Viena au condus la un proiect ambitios care testeaza si analizeaza in detaliu fiecare etapa a constructiei, dar si a modului in care este consumata energia din proiect.

Doar acest laborator de cercetare, care va analiza eficienta energetica a cladirilor si proiectelor imobiliare din Aspern va necesita investitii de peste 40 de milioane de euro pana in 2018, dupa cum au anuntat reprezentantii Siemens.

Proiectul de cercetare al proiectului de Smart City a fost impartit in doua etape, in care prima faza a fost dedicata punerii in functiune a infrastructurii si a colectarii de date, in urmatoarea etapa, pana in 2018, vor urma sa fie implementati noi algoritmi de comanda pentru a permite, de exemplu, cladirilor sa isi optimizeze consumul propriu si sa ofere surplusuri retelei de joasa tensiune sau pietei de energie. In iunie, in Aspern a fost deschis si un centru demonstrativ, in care sunt prezentate cele patru domenii de cercetare – Smart Building, Smart Grid, Smart User si Smart ICT. Cu ajutorul instalatiilor interactive se poate afla cum pot avea loc intr-un mediu urban, in mod eficient, producerea, stocarea, distribuirea si consumul de energie.

Cu o infrastructura pregatita pentru provocarile zilei de maine, in care proiectele rezidentiale suporta dezvoltarea de solutii pentru furnizarea de energie regenerabila, Aspern va beneficia de mai multe proiecte de dezvoltare ce vizeaza dezvoltarea unui sistem de transport ecologic, prin intermediul bicicletelor, o solutie proprie de livrari la domiciliu, care sa deserveasca exclusiv locuitorii din Aspern, un serviciu de car sharing pentru toti rezidentii orasului, precum si un concept de dezvoltare urbana in jurul lacului care separa practic zona rezidentiala de viitoarele dezvoltari si constructii.

Partea si mai interesanta este ca fiecare proiect imobiliar dezvoltat in Aspern trece printr-un amplu proces de analiza pentru performantele energetice si functionale pe care le va oferi, iar principala regula in orasul inteligent este ca niciun proiect sa nu semene cu altul.

Preturile unui apartament in orasul inteligent pot fi destul de piperate, insa exista si optiuni pentru studenti, care sa faciliteze inchirierea de spatii sau achizitia unor apartamente cu un pret redus.

Aspern: de la un vechi aeroport, la cel mai ambitios proiect imobiliar

Istoria Aspern dateaza inca din anul 1912, cand a fost inaugurat aeroportul din orasul situat in vecinatatea Vienei, unul dintre cele mai mari si mai moderne puncte de zbor din Europa. Dupa ce a trecut prin doua razboaie, aeroportul a fost utilizat in continuare drept o baza militara, pentru ca in 1977, aeroportul din zona de nord-est a Vienei sa fie inchis.

In momentul de fata, Aspern se pregateste sa devina un amplu proiect imobiliar, ce va cuprinde mai multe faze de dezvoltare si va functiona si se va intretine din propriile sale resurse.

Principalii piloni de dezvoltare pe care municipalitatea ii propune pentru viitorul sustenabil al orasului Aspern sunt utilizarea inteligenta a resurselor (energie, mobilitate, infrastructura si cladiri), calitatea vietii (elemente ce tin de socializare, sanatate, mediul inconjurator), dar si inovatie (prin educatie, economie, cercetare si tehnologie).

Sursa: wall-street.ro

Contul meu Anunt nou