ANEVAR: Piata evaluarilor s-a ridicat la 37 mil. euro in 2015. Peste 100.000 de evaluari au fost facute pentru garantarea imprumuturilor

Piata evaluarilor din Romania a ajuns la aproximativ 37 de milioane de euro anul trecut, in crestere cu aproape 6% fata de anul precedent, conform cifrelor de afaceri raportate de evaluatorii autorizati catre Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR).

Aproximativ 50.000 de rapoarte de evaluare au fost realizate de evaluatori persoane fizice, in timp ce companiile de evaluare, care au calitatea de membri corporativi ANEVAR, au raportat efectuarea a peste 112.000 de rapoarte pe intreg parcursul anului 2015. "Distributia rapoartelor de evaluare pe tara, dar si cifrele de afaceri obtinute in diferite orase si judete de evaluatorii autorizati, ne dau o radiografie destul de clara a mersului economiei", spune Daniel Manate, presedintele ANEVAR.

"Vorbim despre evaluari pentru garantarea imprumuturilor, pentru fuziuni si achizitii de companii, pentru raportare financiara, astfel ca cifrele raportate de evaluatori ne arata care sunt cele mai active orase pentru tranzactii imobiliare, cele mai mari centre de business si investitii, iar comparatia cu anii trecuti ne arata modul in care se dezvolta economia romaneasca si directia in care mergem", arata Daniel Manate.

Daca la evaluatorii autorizati persoane fizice, distributia pe judete a lucrarilor este destul de uniforma, 9,3% din totalul rapoartelor de evaluare fiind realizate de acestia in Bucuresti, 7,6% in Constanta si 6,4% in Cluj, in ceea ce priveste companiile de evaluare lucrurile stau complet diferit. Aproximativ 50% din totalul rapoartelor de evaluare realizate de acestea sunt concentrate in Bucuresti, oras urmat la mare distanta de Cluj, cu 7,8% din total si de Sibiu si Iasi, ambele cu 3,2%.

Cele mai multe lucrari de evaluare efectuate in anul 2015 au fost realizate in scopul garantarii imprumuturilor, respectiv peste 100.000, reprezentand 60% din total. Evaluatorii persoane fizice au declarat ca peste 25% din lucrarile efectuate de ei sunt in acest scop, urmate indeaproape de evaluari pentru raportare financiara (22%). In cadrul companiilor de evaluare, insa, ponderea rapoartelor de evaluare pentru garantarea imprumuturilor este de peste 80%, in timp ce doar putin peste 6% sunt lucrari in scopul raportarii financiare.

Alte scopuri pentru care s-au realizat rapoarte de evaluare, dar in ponderi mai mici, sunt - atat pentru persoane fizice, cat si pentru firme - procedurile de insolventa sau faliment (6.413 de rapoarte in 2015), impozitarea (5.973), solicitarile instantelor judecatoresti (4.485), garantarea si reesalonarea datoriilor catre stat (1.775), fuziunile, achizitiile sau delistarile de pe Bursa (1.261), stabilirea despagubirilor in caz de expropriere (999) etc.

"Pentru anul in curs, ne asteptam la un avans mai mare al pietei decat in anul precedent, pe fondul cresterii economice si al modificarii Codului Fiscal, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016, care a impus si persoanelor fizice, alaturi de cele juridice, evaluarea proprietatilor detinute si utilizate in scop comercial", adauga Daniel Manate, presedintele ANEVAR.

Sursa: wall-street.ro

Contul meu Anunt nou