,,În prezent, niciunul dintre segmentele pieţei de construcţii nu este lansat coerent şi stabil, sunt investiţii empirice şi noi aşteptăm ca impulsul principal să fie dat de investiţiile publice mari pentru că acelea au şi un impact social important, dar şi un impact economic pe orizontală. Pe investiţii de infrastructură apar şi micii investitori privaţi care azi nu îşi pot plasa capitalul fiindcă infrastructura nu le permite să îşi articuleze sau să îşi valorifice investiţiile', spune Tiberiu Andrioaiei.
Potrivit acestuia, piaţa este dificilă pentru sectorul construcţiilor, companiile fiind afectate sistemic iar 2015 reprezentând al şaptelea an de criză.
,,Nu este uşor acest an pentru că se închide un ciclu de finanţare europeană şi o serie de proiecte au rămas blocate. Nu se mai pot derula pentru a se decanta până la sfârşitul anului, ca urmare acest an este, cumva, compromis din punctul nostru de vedere, dar încercăm să pregătim anul viitor pentru noul ciclu de finanţare 2014-2020. O pârghie importantă va fi modificarea semnificativă a legislaţiei de achiziţii publice şi a legislaţiei specifice pentru construcţii. De aceea, apreciem că abia de anul viitor vom vedea un început de reviriment pentru sectorul construcţiilor', a precizat Tiberiu Andrioaiei.
Deficitul forţei de muncă este ,,accentuat', estimările PSC arătând o scădere de circa 10% pe an, cauzat şi de lipsa unor specialişti în calificări noi.
,,Din păcate este şi o scădere a calităţii forţei de muncă. Mulţi dintre cei mai buni meseriaşi au plecat în afara ţării să lucreze. Iar aici este foarte greu să reintegrezi persoane care nu sunt din sector, dar nici nu au alt loc de muncă. Desigur, recunoaştem că din cauza presiunilor fiscale există angajaţi care lucrează la negru şi în construcţii. Relansarea investiţiilor şi scăderea presiunii fiscale va încuraja antreprenorii să angajeze forţă de muncă cu acte în regulă', spune reprezentantul PSC.
Seminarul "Construcţii şi Infrastructură pentru o Românie Durabilă", organizat joi de The Associates şi Ad Media Consult în colaborare cu Patronatul Societăţilor din Construcţii, a dezbătut legislaţia achiziţiilor publice şi modificarea pachetului legislativ adresat sectorului construcţiilor.
,,După şapte ani de criză sunt urme destul de rele. Nimeni nu a mai dat atenţie sectorului, acum încep autorităţile, ca beneficiar major al domeniului, să îşi pună problema cum vor face faţă având în vedere că deşi nu avem prea multe investiţii, deja sunt probleme majore. Principalele probleme sunt legate de decapitalizarea firmelor, lipsa forţei de muncă calificate, resurse financiare limitate în cadrul companiilor. Acum trebuie să vină şi din partea noastră nişte reacţii. Dacă îi lăsăm pe alţii să decidă pentru noi, mă îndoiesc că o vor face cu cea mai bună intenţie', a precizat Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Construcţii.
Sursa: capital.ro