Considerat un adevărat geniu, una dintre cele mai strălucite minți din istoria omenirii, acesta are un "CV" impresionant: pictor, arhitect, sculptor, muzician, inventator, geolog, inginer și expert în anatomie.
Leonardo da Vinci este cunoscut publicului mai ales pentru operele sale artistice, în frunte cu faimoasa pictură Mona Lisa. S-a născut în anul 1452 în orășelul Vinci din Toscana și este unul dintre artiștii emblematici ai Renașterii italiene.
Numele genialului intelectual a fost legat, mai recent, de lucrări de ficțiune în beletristică și cinematografie. Codul lui Da Vinci, romanul scris de autorul american Dan Brown și publicat în 2003, a devenit rapid un bestseller, cu vânzări de zeci de milioane de copii și traduceri autorizate în peste 40 de limbi.
A urmat în 2006 și o ecranizare a acestei cărți - filmul Codul lui Da Vinci, regizat de Ron Howard și avându-l în rolul principal pe Tom Hanks. În mod firesc, titlul a inspirat și un joc vide cu același nume, lansat pentru platformele Microsoft Windows, PlayStation 2, Xbox și Windows Phone.
Simultan cu filmul Codul lui Da Vinci s-a lansat și producția Codexul lui Da Vinci (The Da Vinci Treasure), film mister din 2006, direct în video, produs de studioul american The Asylum și regizat de Peter Mervis. În acest context, putem aminti și titlul unui joc de casino online - slotul DaVinci's Treasure, lansat în anul 2008 de către Pragmatic Play. De altfel, există mai multe sloturi care conțin numele lui Da Vinci.
Pentru că personalitatea lui Leonardo da Vinci merită cunoscută în mod real de public, iată 7 informații interesante despre acesta:
Deși a rămas în istorie drept Leonardo da Vinci, numele său la naștere a fost Leonardo di ser Piero da Vinci, care înseamnă de fapt Leonardo, fiul lui Ser Piero din Vinci. Contemporanii săi l-au cunoscut inclusiv ca „Il Florentine” – deoarece locuia lângă Florența.
Tatăl său era un bogat notar, iar în mod normal fiul unei astfel de persoane ar fi trebuit să urmeze profesia părintelui. Nefiind însă un copil legitim, nu a existat această presiune socială, deci, din fericire, Leonardo a fost liber să se îndrepte spre artele creative și să studieze așa cum dorește.
În anul 1482, Ducele de Milano, Ludovico il Moro i-a comandat o lucrare prestigioasă - Gran Cavallo sau „Calul lui Leonardo”. Statuia urma să fie cea mai mare statuie ecvestră din lume. Leonardo da Vinci a lucrat timp de aproape 17 ani la această lucrare măreață, însă totul a fost distrus în anul 1499, când francezii au invadat Milano. Soldații au folosit sculptura din lut pentru a se antrena, trăgând la țintă.
Geniul italian a avut parte de puțină educație formală care s-a rezumat la învățarea de bază - citit, scris și matematică de bază. Când avea 14 ani, a început să lucreze ca ucenic la renumitul sculptor și pictor Andrea del Verrocchio, din Florența. Acolo a învățat și alte abilități tehnice, printre care prelucrarea metalelor, desen, pictură și sculptură.
Considerând că muzica are o strânsă legătură cu artele vizuale, Leonardo da Vinci cânta adesea la adunările nobilimii, fiind foarte talentat în interpretare la liră și flaut. Manuscrisele sale conțin unele dintre compozițiile sale muzicale originale. Un instrument proiectat de el a fost pus în practică abia în anul 2013, pe baza schițelor lui.
Invențiile și ideile sale din domeniul științei nu erau celebre în epocă, el fiind apreciat mai degrabă ca artist. De altfel, manuscrisele sale nici nu au fost publicate decât secole mai târziu, când au ajuns să inspire inclusiv cărți și filme precum cele anterior amintite.
Leonardo a părăsit definitiv Italia în anul 1515, când Francisc I al Franței i-a oferit titlul de "Prim pictor, inginer și arhitect al regelui". A locuit într-un conac din Clos Lucé, lângă reședința regelui din Amboise, în Valea Loarei. A decedat la vârsta de 67 de ani și a fost înmormântat într-o biserică a palatului din apropiere, loc de cult distrus însă ulterior, în timpul Revoluției Franceze.