In momentul in care te gandesti sa iti cumperi o casa nu este nevoie doar sa ai banii necesari, ci si sa fii pregatit emotional si mental. Proprietarii de case sunt rari, din moment ce a detine un apartament este mult mai practic, presupunand cheltuieli mult mai mici. Chiar si asa, daca te-ai gandit sa iti cumperi o casa, sunt 7 intrebari pe care ar trebui sa ti le pui inainte sa faci acest pas. Iar raspunsurile pe care ti le vei oferi iti vor arata daca esti pregatit sa incepi cautarea casei perfecte pentru tine sau, dimpotriva, daca ar fi mai bine sa astepti.
1. Sunt pregatit sa preiau un credit?
Daca alegi un credit pentru a putea achizitiona casa, trebuie sa stii ca acesta va fi poate unul dintre cele mai mari obligatii financiare pe care ti le vei lua. Specialistii sugereaza ca inainte sa iti faci un credit pentru o casa, trebuie sa ai o perioada de cel putin trei ani in care sa iti faci platile la timp. Creditorii iau in considerare acest fapt atunci cand acorda un imprumut.
2. Stau bine cu economiile?
Si aici nu vorbim despre economiile pentru creditul luat, ci despre cele care te vor ajuta sa tii in echilibru atat ratele creditului, cat si celelalte cheltuieli financiare, precum plata taxelor si a facturilor. Dar mai apar si tot felul de cheltuieli neprevazute. Poti apela la creditul bancar pentru acestea, dar ulterior te vei regasi intr-un ciclu al datoriilor.
3. Am luat in calcul toate costurile pentru o casa?
Rata pe care o vei plati nu va fi singura ta grija, ci trebuie sa ai in vedere si costurile utilitatilor, reparatiile periodice si intretinerea casei. In medie, ar trebui sa te astepti sa platesti intre 1 si 4% din valoare casei pentru intretinerea ei.
4. Am un loc de munca sigur?
Inainte de a face un imprumut in banca, trebuie sa ai in vedere si cat de sigur este locul tau de munca, daca lucrezi in acelasi loc de mai bine de un an. Apoi sa te intrebi cum ai putea plati rata creditului daca ti-ai pierde locul de munca. Desigur, aici isi intra in drepturi fondul de urgenta, dar va fi acesta indeajuns pana iti vei gasi un alt loc de munca?
5. Esti impacat cu locatia?
Este primul lucru pe care trebuie sa il ai in vedere cand incepi sa cauti casa si stii ca ai si fondurile necesare. Magazine, scoli, mijloace de transport in comun, dar si eventuale planuri de dezvoltare a zonei - toate acestea sunt aspecte pe care sa le ai in vedere atunci cand alegi locatia viitoarei tale locuinte.
6. Cat planuiesc sa locuiesc la casa?
O casa este o investitie pe termen lung, deci nevoile tale din prezent trebuie sa fie legate de cele din viitor, de schimbarile pe care ai putea sa le prevezi. Agentii imobiliari isi sfatuiesc clientii sa cumpere o casa doar daca planuiesc sa locuiasca in ea cel putin 5-7 ani.
7. Mental sunt pregatit sa fiu proprietarul unei case?
In tot acest proces, pe langa partea financiara, componenta emotionala are o mare importanta. Multi oameni decid sa isi cumpere o casa atunci cand apare o alta schimbare in vietile lor, cum ar fi casatoria sau pur si simplu familia se mareste.
Ca in orice alta relatie, atunci cand cumperi o casa e ca si cum te-ai implica intr-o legatura de lunga durata, cu suisuri si coborasuri. Deci e necesar sa ai in vedere toate componentele, de natura financiara sau emotionala.
Sursa: forbes.com