Am vazut aceasta idee peste tot si am adoptat-o cu drag: pereti intregi umpluti cu colaje asimetrice de fotografii, fiecare inramata individual in rama minimalista neagra sau alba (Ikea este principalul motor care alimenteaza trendul). Ba chiar am cumparat sau primit nenumarate rame gata unite intr-un mod ordonat - dezordonat, eventual insotite de mesajul Home sau Love.
Dar, vai, parca farmecul unui perete plin de fotografii scade dramatic atunci cand vezi exact acelasi lucru in casele tuturor prietenilor. In plus, in lipsa ordinii desavarsite in restul casei, un perete supraincarcat cu imagini contribuie la senzatia de aglomeratie.
Cu ce inlocuim in 2019: Daca vreti sa schimbati putin atmosfera din casa in noul an, inlocuiti colajele de fotografii cu o singura piesa-accent de mari dimensiuni: un photo-canvas, acuarele abstracte sau tablouri - orice este ok atat timp cat atrage atentia si are dimensiuni consistente.
Sursa foto: Snaidero.com
Sunt deja ANI de cand toate bucatariile de pe Pinterest sunt amenajate in tonuri reci de gri, cu finsiaje voit industriale, tevi expuse si lustre din fir de cupru. Fiecare persoana indemanatica s-a gandit macar o data ca ar putea face foarte usor un corp suspendat din tevi si scanduri, care sa se asorteze cu blatul din inox si masa din lemn crapat.
Totusi, o bucatarie industriala ramane pentru majoritatea dintre noi un proiect care nu se finalizeaza niciodata din ratiuni practice si estetice, asa ca optam pentru cateva piese care ne trimit in acea zona, fara un design coerent. Vorbim deci despre un trend obosit prin simpla expunere si care niciodata nu a fost imbratisat complet de catre public. Este timpul ca in 2019 sa visam la altceva si sa lasam industria sa isi faca treaba in fabrici.
Cu ce inlocuim in 2019: renuntati la accentele industrial-metalice si optati pentru accesorii intr-un auriu/sampanie discret si mat. Arata senzational in combinatie cu mobilier in nuante bogate, inchise la culoare (ganditi-va la un verde intens foarte inchis sau un bleumarin aprins) si isi va pastra prestanta pentru multi ani de acum incolo.
Sursa foto: greenweddingshoes.com
Stii la ce ne referim: decoratiuni crosetate pentru pereti, pernite cu imprimeuri etince produse in China, pene peste tot si blana aruncata in locuri in care nu te-ai gandi. A fost o idee buna la inceput, insa pe masura ce toata lumea a adoptat cu entuziasm acest stil de amenajare, parca incepe sa plictiseasca si sa isi piarda semnificatiile.
Cu ce sa inlocuim in 2019: Nu trebuie neaparat sa renuntam la ideea de interior autentic, cu semnificatii culturale, care sa iti reflecte calatoriile si pasiunile. Limiteaza-te la cateva piese cu adevarat valoroase, produse de artizani locali sau din tarile in care calatoresti. Un covor testut din Bucovina este suficient pentru a iti onora radacinile, nu e nevoie sa ai o explozie de macrameuri si tesaturi in casa.
Ajunsi in 2019, nu ramane decat sa constatam ca acest trend este complet expirat. Nu ne putem gandi la un cliseu de design mai mare decat mesajele volumetrice standard, produse in masa, atarnate pe pereti. Just say no!
Cu ce inlocuim in 2019: Cu nimic! Acest trend este mort si trebuie sa ne orientam spre alte forme de expresie.
Griul s-a strecurat cumva in vietile noastre in urma cu cativa ani si nu a mai plecat. Nici nu ne-am dat seama ca am inceput sa ne inconjuram de cea mai trista culoare. In zilele noastre, griul este culoarea neutra folosita in toate amenajarile standard, showroom-urile si apartamentele renovate pentru inchiriere. Asta nu face decat sa accentueze conventionalitatea si raceala naturala a culorii. Un interior in care griul domina pare parca instantaneu demodat si standardizat.
Cu ce inlocuim in 2019: Exista o intreaga paleta de culori neutre pentru care putem opta, infinit mai calde si mai placute: bejuri cu tonuri de galben sau portocaliu, ocru, camel. Chiar si albul simplu si curat este preferabil.