2018 - An record pentru investititiile integral romanesti in imobiliare

Daca, in trecut, investitorii romani ocupau o pozitie neglijabila pe piata de real estate, 2018 i-a adus pe locul al doilea, imediat dupa capitalul de origine sud-africana. Doua dintre cele mai mari tranzactii ale anului - vanzarea cladirilor de birouri The Bridge si Oregon Park - au fost realizate cu fonduri exclusiv romanesti.

Remarcam aparitia unui jucator nou, neasteptat: Dedeman, o companie care a acumulat capital din piata de bricolaj, a achizitionat cladirea de birouri The Bridge din zona Grozavesti pentru 200 de milioane de euro. Aceasta este una dintre cele mai mari tranzactii imobiliare din Romania si de departe cea mai valoroasa vanzare cu fonduri exclusiv romanesti.

Romania se aproprie in sfarsit de tarile puternice din Europa Centrala si de Est. Acolo, ponderea medie a capitalului local investit in real estate este de 23%. Fondurile de investitie sud-africane raman principalii jucatori de la noi, acestea detinand peste o treime din piata investitionala imobiliara.

Deducem ca anul 2018 a fost unul de cotitura pentru piata locala de real estate. Companiile romanesti puternice au capatat in sfarsit incredere in activele din tara, dar au si acumulat suficient capital in ultimii 10 ani pentru a putea participa competitiv.

Anul 2019 va aduce putine surprize in segmentele Office si Retail. Macar din inertie, efervescenta din aceste segmente se va mentine la cote ridicate. In acest moment, in fiecare oras important din Romania sunt in lucru multiple cladiri de birouri sau spatii retail de mari dimensiuni, iar asta inseamna ca randamentele ridicate se vor mentine, macar in perioada urmatoare. Intrebarea pe care trebuie sa o punem este in ce masura aceasta crestere va mai putea fi sustinuta fara o crestere economica puternica. Dar daca luam in calcul si semnalele de alarma din rezidential si dificultatile din domeniul bancar?

Contul meu Anunt nou