2010, anul reducerilor si al locuintelor mici

Aproape de finalul anului 2010, jucatorii din piata imobiliara işi fac bilanţul. Iar lucrurile nu arata atat de rau, chiar daca vremea boomului este de mult apusa. In 2010, clienţii de imobiliare s-au orientat catre locuinţele noi, cu un preţ mediu de 70.000 euro. Fie ca au cumparat prin programul Prima Casa ori au vandut apartamentul vechi pe care il aveau, cei mai mulţi clienţi de imobiliare s-au orientat catre cumpararea de locuinţe noi. Iar acest lucru a fost resimţit şi in preţuri: in timp ce preţurile apartamentelor noi au scazut cu 1 pana la 10 procente, cele ale apartamentelor vechi s-au devalorizat cu 15-20% faţa de 2009.

 

Discountul face diferenta

 Cele mai cautate au fost, anul acesta, apartamentele din cartierele Militari şi Titan in special. Şi asta pentru ca sunt zone in care s-au dezvoltat ansambluri rezidenţiale poziţionate foarte avantajos faţa de mijloacele de transport in comun. “Cele mai multe apartamente s-au vandut anul acesta in Ten Blocks Militari – 30 unitaţi. In Optima şi Armonia Titan am vandut 21 de apartamente iar in My Dream, in Pipera, 8 unitaţi.”, spune Nimrod Zvik, director de marketing la Be Igloo.

 

Tot in cartiere au cautat şi clienţii care au ales sa işi cumpere apartamente vechi. “Apartamentele cu suprafeţe mici au fost avantajate, pentru ca acestea implica şi un preţ mai mic. S-a pastrat şi anul acesta un ritm descendent, care s-a concretizat in ieftiniri cuprinse intre 15-20%”, precizeaza Andrei Rusu, director la Vission House. Cei mai mulţi clienţi, in jur de 90%, au achiziţionat apartamentul prin programul Prima Casa. Tocmai de aceea, preţul vedeta al anului a fost de 60.000 euro la apartamentele vechi şi 70.000 euro la apartamentele noi.

Pentru a reuşi sa cumpere un apartament care sa le intruneasca nevoile şi aşteptarile, mulţi clienţi au ales sa se finanţeze prin Prima Casa, dar sa adauge o diferenţa din fonduri proprii. Astfel, tinerii – caci lor li se adreseaza acest program, pot cumpara un apartament de 2 sau 3 camere, care inseamna o investiţie pe termen lung”, afirma Nimrod Zvik, director marketing Be Igloo.

 

Vanzari peste aşteptari

Green City, care a inceput construcţia pe timp de criza, a reuşit sa livreze case pe pamant cu preţuri care pornesc de la 90.500 euro plus TVA. In acest fel, intr-un singur an, reprezentanţii Green City au reuşit sa vanda 150 de locuinţe, adica o medie de 13 case pe luna. “Pentru clienţi, ideea ca o casa pe pamant poate fi atat de la indemana se transforma in decizie de cumparare. Tocmai de aceea, am reuşit sa marcam aceste cifre, care au depaşit chiar şi aşteptarile noastre”, spune Alexandru Petrescu, director de vanzari Green City.

Şi in cazul proprietaţilor de lux reducerile fac diferenta. “Am vandut de curand o vila in Cotroceni, 370.000 de euro. Preţul iniţial era de 420.000 euro, dar la negocierea cu clientul, proprietarul a fost de acord sa lase 50.000 euro la preţ, ceea ce a facut oferta foarte avantajoasa”, declara Ştefan Niţa, reprezentant Luxury International.

 

Previziuni optimiste pentru 2011

In opinia lui Nimrod Zvik, director de marketing al Be Igloo, compania care vinde portofoliul de apartamente al investitorului norvegian Romania Invest, este evident ca pe piaţa bancara se simte o imbunataţire. Astfel, mulţi dintre clienţii pe care ii are compania pe care o reprezinta au obţinut credite ipotecare. Şi programul "Prima Casa" a ajutat la mişcarea pieţei dar şi dezvoltatorii s-au adaptat cerinţelor actuale, ramanand aproape de client.

In acelaşi timp, datele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania indica o crestere a numarului tranzactiilor de la 193.385 la 195.491 in primele sapte luni ale anului, fata de intervalul identic din 2009.

Pentru noi e un fapt cert ca piata creditarii a inceput sa miste, si cred ca la anul va fi si mai bine. Creditarea ceva mai permisiva este unul dintre motive”, arata Alexandru Petrescu, director de vanzari al proiectului rezidential Green City.

Directorul agentiei imobiliare Vission House, Andrei Rusu, crede ca desi piata nu e reglata inca, sunt ceva semne de revenire. „Chiar daca cifrele de vanzari actuale sunt sub ce se intampla in anii 2006-2008, piaţa pare a se dezmorţi, dar nu e suficient. Trebuie ca bancile sa dea drumul la bani, pentru ca circuitele blocate sa fie reluate şi astfel lucrurile sa se repare.”

Contul meu Anunt nou