1.400 de credite imobiliare in lei acordate de banci in ianuarie

Stocul creditelor in lei acordate de banci pentru achiztionarea locuintelor a ajuns, la sfarsitul lunii ianuarie, la 3,7 miliarde de lei, nivel dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut, evolutia fiind determinata de accelerarea vanzarilor in toamna anului trecut.

In toamna anului 2013, bancile ajunsesera sa vanda circa 2.000 de ipotecare in lei pe luna, echivalentul unei cresteri de stoc de circa 350 de milioane de lei, dar in ianuarie cresterea soldului de credite a incetinit la 240 milioane de lei, ceea ce inseamna aproximativ 1.400 de credite noi.

„De obicei, in ianuarie se trag creditele aprobate in decembrie, iar in decembrie se depun mai putine cereri de credite noi. Cele doua luni se suprapun cu o perioada de vacanta. Ianuarie este intotdeauna o luna mai slaba decat lunile de final de an“, afirma Liviu Andrei, director executiv al brokerului de credite Alliance Finance.

Creditarea in lei a fost, in principal, determinata de scaderea dobanzilor, insa si de faptul ca actionarii din strainatate nu au mai furnizat valuta bancilor la costuri convenabile.

Creditele ipotecare in lei ajunsesera sa aiba doabnzi de 6% pe an la sfaristul lui 2013,  pe fondul scaderii costului leilor pe piata interbancara, dar volatilitatea a revenit pe piata la sfarsitul lunii ianuarie (dobanzile interbancare au crescut in cateva zile de la 2% la 3,5% pe an). 

Sursa: zf.ro

Contul meu Anunt nou